MLADEŽNÍČEK č. 2/2009
STRANA 10
|
|
|
700 g múky., 42 g droždia., 1,5 dl oleja., 3 dl mlieka., vajce., 6 prepeličích vajec., 50 g čerstvého špenátu., 20 g potočnice, šampiňón., reďkovka., cukor., černuška., soľ Z mlieka, múky cukru, soli a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme asi 30 minút kysnúť. Kvások nalejeme doprostred zvyšku múky, pridáme olej, premiešame a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké kusy, z ktorých upletieme veniec. Potrieme ho vyšľahaným vajcom, posypeme soľou, černuškou a dáme piecť na 35 – 40 minút. Veľkonočný veniec ozdobíme čerstvým špenátom, potočnicou, reďkovkou, hríbmi a prepeličími vajciami. |
|
|
|
Príprava:30 minút Varenie: nevaríme Získame približne 20 včielok. Potrebujeme: 200g práškového cukru a ešte trochu navyše, misu na miešanie, sitko, varešku, 100g pomletých mandlí, vidličku, šálku, tácňu, 1 lyžičku mandľovej esencie, 1 vajce, 1 lyžicu kakaového alebo čokoládového nápoja v prášku, 1 balíček lentiliek, hrozienka.
Postup: Pomleté mandle vložíme do misy, pridáme práškový cukor, mandľovú esenciu a všetko dobre premiešame. Vajce rozbijeme do šálky a vyšľaháme vidličkou. Šľaháme dovtedy, kým sa žĺtok s bielkom celkom nespoja. Po troške pridáme do misy rozšľahané vajce. Lyžičkou miešame dovtedy, kým nevznikne hustý krém. Zmes rozdelíme zhruba na 20 kúskov. Ruky si poprášime troškou práškového cukru a vyformujeme malé guľôčky. Guľôčky z jednej strany stlačíme tak, aby boli ploché a vytvorili podsadu. Pomaly ich uložíme na tácňu. Sitkom, do ktorého nasypeme kakaový prášok, všetky včielky poriadne poprášime. Včielky berieme zľahka, jednu po druhej, do prstov a vidličkou urobíme na povrchu čiary. To budú včelie pásiky. Z každej strany vtlačíme včele dve čokoládové lentilky ako krídla, a to kolmo na pásy. Dve hrozienka použijeme na oči.
Dobrú chuť vám praje Patrícia Bednárová.
|