MLADEŽNÍČEK č. 2/2009

STRANA 10

Veniec s vajíčkami

700 g múky., 42 g droždia., 1,5 dl oleja., 3 dl mlieka., vajce., 6 prepeličích vajec., 50 g čerstvého špenátu., 20 g potočnice, šampiňón., reďkovka., cukor., černuška., soľ

Z mlieka, múky cukru, soli a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme asi 30 minút kysnúť. Kvások nalejeme doprostred zvyšku múky, pridáme olej, premiešame a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké kusy, z ktorých upletieme veniec. Potrieme ho vyšľahaným vajcom, posypeme soľou, černuškou a dáme piecť na 35 – 40 minút. Veľkonočný veniec ozdobíme čerstvým špenátom, potočnicou, reďkovkou, hríbmi a prepeličími vajciami.

Jarné včielky

Príprava:30 minút

Varenie: nevaríme

Získame približne 20 včielok.

 Potrebujeme:

 200g práškového cukru a ešte trochu navyše,                                                                 misu na miešanie, sitko, varešku,

100g pomletých mandlí,

 vidličku, šálku, tácňu,

1 lyžičku mandľovej esencie,

1 vajce,

1 lyžicu kakaového alebo čokoládového nápoja v prášku,

1 balíček lentiliek,

hrozienka.

 

Postup:

 Pomleté mandle vložíme do misy, pridáme  práškový cukor, mandľovú esenciu a všetko dobre premiešame.

Vajce rozbijeme  do šálky a vyšľaháme vidličkou. Šľaháme dovtedy, kým sa žĺtok s bielkom celkom nespoja. Po troške pridáme do misy rozšľahané vajce. Lyžičkou miešame dovtedy, kým nevznikne hustý krém

      Zmes rozdelíme zhruba na 20 kúskov. Ruky si poprášime troškou práškového cukru a vyformujeme malé  guľôčky. Guľôčky z jednej strany stlačíme  tak, aby boli ploché a vytvorili podsadu. Pomaly ich  uložíme  na tácňu. Sitkom, do ktorého nasypeme kakaový prášok, všetky včielky poriadne poprášime.

Včielky berieme zľahka, jednu po druhej,  do prstov a vidličkou urobíme na povrchu čiary. To budú včelie pásiky. Z každej strany

vtlačíme  včele dve čokoládové lentilky ako krídla, a to kolmo na pásy.

Dve hrozienka použijeme  na oči.

 

 Dobrú chuť vám praje Patrícia Bednárová.

 

 

      kliknutím na ruku listuješ v časopise